Articole Recomandate

Cele mai frecvente probleme ale centralelor și prevenirea lor

Vorbim despre erori ale centralelor termice, care pot apărea în cazul oricărui echipament Centrale pe gazcentrale pe lemnecentrale electrice sau centrale pe peleți.

  • Centrala termică nu încălzește caloriferele

 O problemă întâlnită des este aceea în care centrala nu reușește să încălzească  caloriferele, partial sau chiar în totalitate, chiar dacă centrala termică este pornită la o temperatură ridicată. Prima dată trebuie să găsești partea care rămâne neîncălzită a caloriferului. Dacă partea superioară este  cea rece atunci soluția cea mai eficientă este aerisirea caloriferului. Aceasta o poate realiza oricine prin câțiva pași simplii, Închide centrala, așează o cârpă sub calorifer și deschide valva pentru ca aerul din instalație să fie eliminat. 

Dacă problema este in partea de jos, adică acesta rămâne rece înseamnă că circulația apei calde în sistem este blocată. Aceste blocaje apar din cauza depunerilor de sedimente și de rugină. În acest caz recomandăm să apelati la o firmă care se va ocupa de curățarea lor.

Neincalzirea elemenților caloriferelor poate fi influențată și de temperatura scăzută a apei trimisă de centrală. În acest caz centrala are o defecțiune serioasă și trebuie intervenit cât mai repede posibil. Există posibilitatea ca piesa care se ocupă de încălzirea apei să fie defectă.

  • Se aude un șuierat la centrală

Cel mai probabil șuieratul este produs de schimbătorul de căldură al centralei care a acumulat diverse impurități sau sedimente. Șuieratul nu este singurul efect negativ. Centrala va avea de suferit, durata ei de viata scurtându-se dramatic. De asemenea, factura pentru energie va fi una mai mare dacă nu se vor lua măsuri.

  • Presiune prea scazută la centrala termică

Dacă se întâmplă să descoperi constant o presiune scăzută la centrală, atunci s-ar putea să fie provocată din cauza pierderilor de apă în circuit. De asemenea, pot exista probleme în ceea ce privește supapa de siguranță, care poate fi defectă ori robinetul de încărcare să fie stricat.

  • Sunt probleme cu termostatul

Este posibil ca termostatul să își piardă precizia adică nu mai funcționează corect când trebuie.  Dacă termostatul pornește sau oprește când nu trebuie, atunci este indicat să apelezi la un instalator.

  • Scurgeri si picurături

 Scurgerile apar când una dintre componentele centralei nu mai funcționează normal, dar pot apărea și în jurul țevilor de distribuție a apei. Aici, cel mai probabil avem de-a face cu o instalație destul de veche care a produs corodarea. Nu în ultimul rând, scurgerile pot fi provocate de o instalare nu foarte bine făcută. Imediat ce vedeți picături de apă în orice parte a sistemului luați legatura cu un specialist. Acesta vă va ajuta să evitați costuri suplimentare.

  • Centrala termică se opreste singură 

Cauza opririi centralei termice in mod constant poate fi presiunea scăzută a apei din instalație, dar și probleme cu termostatul de cameră, cu circulația apei sau cu pompa de circulație.

  • Centrala termică nu porneste

Este important să fie verificate apa, curentul electric și gazul. Dacă unul dintre aceste elemente nu funcționează, atunci centrala termică nu are cum să funcționeze. Dacă este o problema cu curentul, în momentul în care alimentarea cu energia electrică a fost reluată, atunci va porni automat și centrala.

  • Flacăra centralei nu se aprinde

 Cauza poate fi temperatura apei din cazan, care nu trebuie  să fie superioară celei reglate. Poate fi și cauza unui robinet de gaz închis ori din cauza avariilor cazanului. În momentul în care led-ul roșu este aprins, atunci și sistemul trebuie rearmat. Flacăra nu se aprinde și dacă avem o presiune prea joasă a gazelor prin conducte sau chiar prezența unor bule de aer în acestea. Verificați presiunea ca această să fie în limite normale (între 1 și 2 bari).

  • Centrala nu oferă apă caldă sau caldură

Trebuie verificată presiunea de apă, termostatul, dar și dacă toate țevile sunt în regulă. De multe ori, țevile sparte pot duce la defecțiuni precum lipsa apei calde. Verificările se fac de către o  persoană specializată.

  • Centrala ingheată

Trebuie evaluate componenetele centralei, pentru a verifica dacă acestea sunt defecte. Deseori, când centrala îngheață trebuie verificată țeavă de condens, dacă este o centrală termică în condensatie.

Prevenirea defecțiunilor

Pentru a preveni din timp apariția defecțiunilor centralelor termice trebuie sa fii atent la cateva detalii foarte importante. De exemplu, la zgomotele pe care le face centrala la pornire, dar si in timpul funcționarii. Urmarește, de asemenea, flacăra centralei termice, pentru a observa dacă aceasta își modifică intensitatea arderii.

Una dintre cele mai bune metode de prevenire este efectuarea reviziei obligatorii. Specialiștii vor identifica astfel din timp daca centrala va avea probleme. Tot acesta va va explica, in cazul necesitații unor reparații, că o piesa originală este cea mai indicată pentru ca centrala să funcționeze ca înainte.

Pentru a preveni problemele cu pierderea de energie electrică poți utiliza sisteme de regularizare a tensiunii electrice, dar si protecții in caz de cădere a curentului electric (instalarea unui generator sau a unui sistem UPS).